Menu Luk

Kostvejledning

Personlig kostvejledning tilbydes i forbindelse med

Overvægt/Vægttab

Body Mass Index blev oprindeligt udviklet til voksne mennesker og derfor passer børn ikke ind i BMI-systemet. Oftest bruger vi betegnelsen BMI som målestok for ideal- og overvægt. BMI står for Body Mass Index.

Her er nøgletallene:

BMI under 18,5 = undervægtig
BMI mellem 18,5-24,9 = normalvægt
BMI mellem 25-29,9 = overvægtig
BMI mellem 30-39,9 = fedme
BMI over 40 = svær fedme

BMI er betegnelsen for den måleenhed som oftest benyttes til at klassificere kropsvægten. Der skal dog tages forbehold for denne udregningsmetode, da den ikke tager højde for knoglebygning, muskelmasse og køn. Derudover fortæller BMI heller ikke noget om kropsfedtets placering. Fedtets placering har en væsentlig betydning i forhold til din overvægt. Ofte hører vi, at ‘pæreform’ er bedre end ‘æbleform’, hvilket i grove træk er korrekt. Forekomsten af overvægt skyldes mange faktorer som sociale, psykologisk, familiære, personlige og arbejdsmæssige forhold. Men der er altid individuelle faktorer der spiller ind og som har betydning for hvor risikobetonet din overvægt er.

Som diætist står jeg til rådighed med kostvejledning om, hvordan du kan blive mere bevidst om din overvægt. Hvis du har en forestilling om et hurtigt vægttab og midlertidige ændringer, er der ingen mirakel- eller tryllekur der hjælper. Måske kun på den korte bane. Derimod er det vigtigt, at vi sammen udarbejder fælles løsninger og mål for dit forløb. Gennem forløbet får du viden og gode råd om indkøbsguiden, du lærer at kunne sortere i fakta og myter omkring kosten og finde nemme opskrifter. Jeg vil udarbejde en kostplan efter netop dit behov. Igennem processen vil du måske opleve enkelte tilfælde af “udfordringer”, men jeg er der for at coache dig og støtte dig til at opnå dit mål og give dig en livsstilsændring der er holdbar.

Gastric bypass og Gastric sleeve

Fedmeoperation er en stor beslutning. Efter en Gastric Bypass / Gastric Sleeve operation har du en formindsket mavesæk, som gør at du hurtigere bliver mæt. Din mavesæk kan rumme 1-1½ dl ad gangen. Det er vigtigt, at du ikke overspiser, så mavesækken bliver udspilet.

Som diætist står jeg til rådighed med kostvejledning om kostprincipper, anbefalinger og om ernæringsrigtig kost efter dit behov. Derudover får du kostvejledning i at spise en kost med mindre energi (kalorier). Der vil være meget fokus på en proteinrig kost, som er noget af det vigtigste gennem hele processen. Jeg har erfaret at mange af mine tidligere klienter har været i proteinunderskud, hvilket har medført en række sundhedsmæssige bivirkninger.

Protein fremmer sårhelingen, styrker immunforsvaret og hjælper med at bevare musklerne. I mange tilfælde vil du opleve ikke at kunne spise tilstrækkeligt til at få dækket dit behov. Derfor får du støtte og hjælp til at vælge madvarer som vil sikre, at du ikke kommer i underskud af proteiner. Derudover får du vejledning om vitaminer og mineraler, jerntilskud, kalk med D-vitamin og B12-vitamin.

Diabetes (sukkersyge)

Diabetes er efterhånden en meget udbredt sygdom, hvor bugspytkirtlen er forskellige årsager producerer for lidt eller slet intet insulin. Insulin skal bruges til at transportere sukker fra blodet og ud i kroppens væv og celler hvor det omsættes til energi. Nogle faktorer øger din risiko for at udvikle diabetes, bl.a. nedsat fysisk aktivitet, overvægt, usund kost, forhøjet blodtryk og hjertesygdom eller være genetisk disponeret.

Som diætist står jeg til rådighed med kostvejledning om diabeteskost og en individuel kostplan som tilpasses dine kostvaner, ønsker og behov. Fysisk aktivitet kan være nødvendig, så du opnår et mere stabilt blodsukker. Du kan desværre ikke ”løbe” fra din diabetes, men du kan undgå senkomplikationer ved at ændre din livsstil. Der er omkring 70-80 % af personer med diabetes der vejer for meget. Ønsker du et vægttab, vejledes du naturligvis under hensyntagen til diabeten. Et relativt lille vægttab på 5-10% kan forbedre blodsukkerreguleringen, blodtryk og kolesteroltal. Gevinsten herved bliver mindre medicin.

PCO/PCOS

Når man bliver diagnosticeret for PCOS, kan du være insulinresistent. Det betyder at din krop ikke reagerer optimalt på hormonet insulin, som udskilles fra bugspytkirtlen i forbindelse med måltider. Når du ikke reagerer normalt på insulin, skal din bugspytkirtel udskille ekstra meget af hormonet for at kunne regulere dit blodsukker og udnytte energien i den mad, du spiser. Den store mængde insulin har stor indflydelse på dine hormoner, og derved får du sværere ved at blive gravid og har måske øget hårvækst, bumser samt svært ved at tabe dig. Ca. 20% af alle kvinder har PCO, men det i sig selv giver ingen ballade. Derfor har mange kvinder også PCO uden at vide det. Balladen opstår først, når tilstanden udvikler sig til polycystisk ovariesyndrom PCOS.

Som diætist står jeg til rådighed med kostvejledning om PCO/PCOS-kost. Da kvinder med PCO/PCOS har ubalance i de hormoner der signalerer mæthed, er risikoen for overspisning og vægtøgning noget man skal være særligt opmærksom på. Jeg vil i din kostplan særligt fokusere på en kost med lavt kulhydratindhold, idet at det vil fremme et stabilt blodsukker og nedbringe mængden af insulin i blodet. Hvis du samtidig ønsker et vægttab, kan dette også opnås uden at du skal sulte.

Hjertekar sygdomme

Hjertekar sygdomme er samlebetegnelsen for sygdomme som involverer hjertet samt puls og blodårerne. De fleste hjertekarsygdomme forårsages af åreforkalkning. Det gælder alle tilfælde af blodprop i hjertet og hjertekrampe.

Som diætist står jeg til rådighed med kostvejledning om hjertevenlig kost. En hjertevenlig kost nedsætter risikoen for at udvikle eller forværre din tilstand. Herudover har hjertevenlig kost i sig selv en forebyggende effekt på hjertekarsygdom uafhængigt af effekten på kolesteroltallet. Gennem vejledningsprocessen lærer du hvordan du kan håndtere kosten og hvordan din kost skal sammensættes. Du får du en kostplan og en grundlæggende viden om ”gode” og ”dårlige” fedtstoffer i kosten samt kostfibre m.m.

Hvis du er overvægtig eller ”æbleformet”, kan vægttab gavne dig. Hvis du er i medicinsk behandling, er det ikke ensbetydende med, at du må spise hvad ”hjertet begære”.

Forhøjet kolesterol

Kolesterol er et af kroppens fedtstoffer, som er en vigtig byggesten for vore celler og i dannelsen af en del hormoner samt i energiomsætningen. At have forhøjet kolesterol er ikke i sig selv en sygdom, men det øger risikoen for udvikling af en lang række sygdomme, herunder åreforkalkning og blodpropper. Hvis du lider af forhøjet kolesterolindhold i blodet, kan det være forløber til hjertekar sygdomme. Selvom du er undervægtig, kan du stadig være ”tyndfed” og have forhøjet kolesterol. Du kan også være genetisk disponeret. Udover dette kan kolesterol forhøjes med alderen, og det kan påvirkes af vores livsstil.

Som diætist står jeg til rådighed med kostvejledning om hjertesund mad. Derudover får du grundlæggende viden om ”gode” og ”dårlige” fedtstoffer i kosten, samt viden om kostfibre og saltindtag. Med viden om kolesteroltallets sammensætning (Totalkolesterol, LDL, HDL og Triglycerid) lærer du at holde dit kolesterolindhold i balance. Er du i medicinsk behandling, “fritager” det dig ikke fra at have et øje på, hvad du spiser. Derimod kan vægttab gavne dig væsentligt, hvis du er overvægtig eller ”æbleformet”.

Forhøjet blodtryk

Blodtrykket er et mål for, hvor hårdt hjertet arbejder. Man har forhøjet blodtryk, når hjertet skal pumpe blodet igennem pulsårerne med et højere tryk end optimalt. Jo mere modstand hjertet belastes med, jo hårdere bliver det for hjertet at pumpe blodet rundt i kroppen. Forhøjet blodtryk øger risikoen for åreforsnævring, blodprop og hjertesvigt m.m.

Som diætist står jeg til rådighed med kostvejledning og hjælp til et optimalt blodtryk. Jeg vil udarbejde en kostplan med fokus på bl.a. fedtstoffer, saltindhold og alkoholindtag i kosten. Hvis du er overvægttig vil vægtreducering også komme på tale. Derudover vil jeg også coache dig i evt. stresshåndtering, rygestop og motion, idet at det kan forebygge en række senkomplikationer. Jeg vil hjælpe dig gennem processen, så du får viden til at vælge det der er mest holdbart for dig.

Ernæringsterapi og sygdomme

I forbindelse med sygdom og hospitalsindlæggelse er det ikke ualmindeligt, at man mister appetitten som i mange tilfælde forårsager et vægttab. Et ufrivilligt vægttab for syge eller ældre er altid uhensigtsmæssigt. Når man som syg/ældre taber sig i vægt, er det ikke kun fedtdepoterne man taber, men man risikerer også at miste muskelmasse og livsvigtigt væv fra de indre organer. Vægttab under sygdom medfører nedsat modstandskraft, øget risiko for infektioner, dårligere sårheling, øget træthed, muskelsvækkelse og dårligere livskvalitet.

Som diætist står jeg til rådighed med kostvejledning om, hvordan du får en energitæt kost. Når du ønsker vægtøgning, er det vigtigt, at du lærer at sammensætte en kost der er energitæt. Med energitæt kost menes at maden indeholder mange kalorier pr. måltid, uden at mængden af maden er stor. Dette vil resultere i en vægtøgning. Det kan lyde kompliceret, men du vil få grundig vejledning samt nemme og hurtige opskrifter som vil gavne din vægtøgning.

Sportsfolk

Kostens sammensætning har stor betydning for de sportslige præstationer, for muskelopbygning og kroppens restitution. Ønsker du bedre præstationer, øget udholdenhed, god restitution og hurtig opheling af eventuelle skader, er det vigtigt at overveje nøje hvad du spiser og drikker.

Som diætist står jeg til rådighed med kostvejledning der tilgodeser dine behov så du får mest muligt ud af din træning. Du får en individuelt tilpasset kostplan, hvor der tages udgangspunkt i dine vaner, ønsker, behov og mål.

Laktoseintolerance

Laktose er det samme som mælkesukker. Ved laktoseintolerance er tarmens evne til at nedbryde mælkesukker helt eller delvist gået tabt. Nogle mennesker får overfølsomhedsreaktioner, når de spiser bestemte fødevarer eller tilsætningsstoffer med laktose i.

Som diætist står jeg til rådighed med kostvejledning om en laktosefri kost. Målet er, at komme frem til en individuel tilpasset laktosereduceret kost. Når du bliver symptomfri, kan jeg lære dig hvorledes laktoseindholdet i kosten gradvist kan øges. Gennem denne proces kan vi finde ud af hvor meget laktose du kan tåle. Du får også viden om typer af laktosefrie produkter du kan vælge eller erstatte.

Undervægt

Der er mange mennesker, der kæmper med det modsatte problem af overvægt. De er for tynde og kan ikke tage på. Det er især svært, hvis man er ramt af en kronisk sygdom, som ofte både nedsætter appetitten og øger forbrændingen. Men også raske personer der er undervægtige kan have en lignende udfordring. Det er vigtigt at forstå, at lige så hård en kamp overvægtige mennesker kæmper for at holde vægten nede, lige så hård en kamp har undervægtige personer med at øge og stabilisere vægten.

Som diætist står jeg til rådighed med kostvejledning om hvordan du opnår en vægtøgning. Du vil få en kostplan med en ernæringsrigtig kost med fokus på energitætte måltider og drikke. I forløbet vil vi sammen justere og tilpasse din kostplan i takt med din vægtudvikling. Styrketræning vil også komme på tale i løbet af din proces.